«
  1. Anasayfa
  2. Resmi Dilekçeleri
  3. Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

bosanma-davasi-nasil-acilir

Boşanma davası nasıl açılır? diyen kişilerin bu süreçte hukuki anlamda izlemeleri gereken yollar vardır. Boşanma davasının süreci içerisinde gerekli prosedürlerin doğru şekilde tamamlanabilmesi için boşanma davasının sonucunu direk etkiler. Boşanma davası neden açılır diye merak eden bireyler açısından bu davanın açılacağı görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde ise boşanma davası açmak için Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapılabilir. Boşanma davası açılabilmesi için bireylerin hukuki olarak doğru hazırlanmış bir boşanma dilekçesi ile birlikte görevli mahkemeye başvuru yapmaları gerekir.

Boşanma davası neden açılır diye merak eden bireyler açısından boşanma davasının açılacağı yer, eşlerin son altı ay içerisinde birlikte ikamet etmeleri durumunda, bu ikamet adresinin bulunduğu yer mahkemesidir. Eşler son altı ay içerisinde farklı yerlerde ikamet ediyorsa (resmi ikamet adresi) boşanma davası, davalının bulunduğu yerde açılmalıdır.

Boşanma Davası Ne kadar sürer?

Boşanma davaları ile ilgili merak edilen konulardan birisi de boşanma davası süresidir. Boşanma davaları sürecin yürütülme şekline göre farklı sürelerde sonuçlanır. Örneğin anlaşmalı boşanma davası tek celsede sonuçlanabilirken, çekişmeli boşanma davası ortalama 4 6 celse arasında sonuçlanır. Burada boşanma davası neden açılır diyen kişiler açısından boşanma davası süresini belirleyen üç ana unsur bulunur. Açılacak boşanma davasının niteliği, boşanma davası için hukuki prosedürleri etkili bir şekilde yerine getirmesi için boşanma avukatı tutulması ve boşanma davasının açılacağı mahkemenin iş yükü.

Boşanma Zor Bir Süreç Midir?

Boşanma hukuki anlamda karmaşık bir süreci ifade eder, velayetin alınması, mal paylaşımının yapılması, nafaka talep edilmesi, tazminat alınabilmesi gibi hususlar, boşanma davası prosedürlerinin işletilebilmesi ile ilintilidir. Boşanma davası nasıl açılır diyen bireylerin bu süreçte açacakları boşanma davasında öne sürecekleri hukuki sebebi ispat etmeleri gerekir. İspat yapılamadığı durumda boşanma davası reddedilir. İspat yapılabilmesi için tanık beyanları, belgeler ya da farklı argümanlar kullanılabilir. Hukuki olarak delil sayılabilecek unsurların bilinmesi ispatın yapılması için önemlidir. Boşanmayı getiren olayların ispatı ve hangi tarafın bu olaylarda ne kadar kusurlu olduğu, boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarını (velayet, mal paylaşımı, nafaka, tazminat) etkiler. O yüzden bu sürecin doğru yönetilmesi gerekir.

Boşanma Davası Reddedilirse Ne Olur?

Boşanma dilekçesi içerisinde hukuki sebep olarak öne sürülen durumun ispatının yapılamadığı noktada boşanma davası reddedilir. Boşanma davası reddedilmesi sonucu boşanma davası açan kişi 3 yıl içerisinde aynı nedenle tekrar boşanma davası açamaz. Örneğin şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açan, açtığı boşanma davası reddedilen kişi 3 yıl boyunca şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası tekrar açamamaktadır. O yüzden boşanma davası nasıl açılır diyen kişinin boşanma davasını açması kadar bu davayı nasıl yürüttüğü de önemlidir. Bu noktada bireylere uzman bir boşanma avukatı tarafından destek almaları önerilir. Zira boşanma davasının reddi, kişiye gerek zaman gerekse de maddi olarak bir kayıp getirecektir.

Dava Nasıl Açılır? Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?

Hayır, boşanma davası için avukat tutulması zorunlu değildir. Fakat boşanma sürecinin karmaşık olması, bireylerin bu süreç içerisinde maddi – manevi, psikolojik – sosyal açılardan olumsuz etkilenmesi nedeniyle boşanma davasının en kısa sürede ve istenilen sonuçla neticelendirilmesi gerekir. Bu noktada boşanma avukatı tutmak, boşanma davası nasıl açılır diyen bireye mutlak fayda sağlamaktadır.
Boşanma davası nasıl açılır diye merak eden kişilerin boşanma sürecini doğru yürütmeleri onların velayet, mal paylaşımı, tazminat nafaka gibi maddi ve manevi bir çok hususta hak kaybı yaşamalarını önleyecektir. Bu noktada boşanma davası için gerekli olan tüm prosedürlerin etkili bir şekilde yerine getirilmesi gerekir. Boşanma avukatı bu amaçla hizmet vermekte olup, bireylere boşanma sürecinde hukuki destek sağlar. Her ne kadar boşanma davası nasıl açılır diye merak edenlerin boşanma avukatı tutmaları zorunlu olmasa da boşanma avukatı ile davanın açılması önerilir.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *