«
  1. Anasayfa
  2. Resmi Dilekçeleri
  3. Alkol ve Madde Bağımlılığı Nedeniyle Boşanma

Alkol ve Madde Bağımlılığı Nedeniyle Boşanma

alkol-madde-bagimliligi-nedeniyle-bosanma
Alkol ve madde bağımlılığı nedeniyle boşanma nedir?

Boşanma davası açacak olan kişiler açısından boşanmanın gerçekleşebilmesi için haklı boşanma nedenleri ile dava açılması gerekir. Burada medeni kanun hangi tutum ve davranışların boşanma sebebi olarak öne sürülebileceğine hükmetmiştir. Alkol kullanımı her ne kadar boşanma sebebi sayılmasa da alkol kullanımından kaynaklanan davranışlar sıklıkla boşanma davalarına konu olmaktadır. Bu makalemizde alkol ve madde bağımlılığı nedeniyle boşanma hakkında bilgiler vereceğiz.

Alkol ve Madde Bağımlılığı Nedeniyle Boşanma

Alkol bağımlılığı evlilik içerisinde bir takım sorunlara yol açabilmektedir. Alkol bağımlısı eş,bu bağımlılıktan dolayı evlilik içerisindeki sorumluluklarını yerine getirmeyebilir. Bu durum eşler açısından evliliğin çekilmez bir hal almasına ve ya ortak yaşam kurulmasının imkansız hale gelmesine yol açabilir. Burada alkol kullanımı boşanma nedeni sayılmasa bile alkol bağımlılığından doğan hususlar boşanma nedeni olarak sayılmaktadır. Örneğin alkol bağımlılığı nedeniyle evin geçimini sağlamaktan imtina eden ya da alkol kullanımı nedeniyle ev işleri ve çocuklar ile ilgilenmeyen birey, boşanmaya neden olacak davranışları alkol bağımlılığı nedeniyle yerine getirmemektedir. Bu durumda alkol bağımlılığı nedeniyle boşanma davası açılabilir. Bilinmesi gerekir ki alkol bağımlılığı tedavi edilebilir bir durumdur. Alkol bağımlılığı nedeniyle boşanmak isteyen kişi boşanmanın gerçekleşebilmesi için doğru bir süreç yönetimi yapmalıdır. Zira hakim alkol bağımlısı bireyin alkol tedavisi görmesini ve evliliğin devamı yönünde karar verebilir. Burada alkol bağımlısı kişinin tedaviyi reddetmesi gerekir.

Alkol Bağımlılığı Nedeniyle Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

Eşin alkol kullanımının yarattığı sorunlar nedeniyle boşanma davası açacak kişilerin, boşanma davası için öne sürmesi gereken hukuki sebep, Medeni Kanunun 166. maddesi uyarınca evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma olmalıdır. Kanun ortak yaşam kurulması taraflardan beklenmeyecek derecede evliliğin sarsıldığı durumlarda boşanma davası açılabileceğine hükmeder. O halde alkol bağımlılığı nedeniyle boşanmak isteyen bireyler de kanunun bu maddesine göre dava dilekçelerini hazırlamalıdır. Alkol bağımlılığı nedeniyle boşanma dilekçesi içerisinde alkol kullanımının yol açtığı evlilik içi sorunlara değinilerek boşanmayı getiren olayların nasıl cereyan ettiğinden bahsedilmesi boşanma davasını açacak kişilerin zengin bir boşanma dilekçesi ile davayı açmalarını sağlayacaktır. Bunun dışında boşanma dilekçesinde boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarındaki istek ve talepler de belirtilmelidir.

Madde Bağımlılığı Nedeniyle Boşanma

Madde kullanımı ülkemizde yasal olmayan bir davranıştır ve cezai anlamda yaptırımı vardır. Bu nedenle madde bağımlısı kişilere açılacak boşanma davasında bir çok husus öne sürülebilir. Suç işleme nedeniyle boşanma davası açılabileceği gibi evlilik birliğinin temelinden sarsılması, haysiyetsiz yaşam sürme nedeniyle boşanma gibi bir çok durum boşanma davasında öne sürülebilir. Bu noktada yine hakim alkol bağımlılığında olduğu gibi madde bağımlısı eşin tedavi edilmesine karar verebilir. Madde bağımlılığı nedeniyle boşanma davalarında mutlaka etkili bir savunma yapılmalıdır. Madde bağımlılığının doğurduğu boşanmalarda madde bağımlısı eş,kusurlu olacağından dolayı, tazminat ve nafaka ödemekle yükümlü olacaktır. Burada yasal haklarınızın etkili şekilde savunulması ve olası şiddet mağduriyetinin önüne geçilmesi adına uzman bir boşanma avukatı ile dava süreci yürütülmelidir.

Madde Bağımlılığı Nedeniyle Boşanma Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalıdır?

Madde bağımlılığından doğan boşanma davalarında bireyler evlilik birliğinin temelinden sarsılmasını öne sürebilecekleri gibi haysiyetsiz hayat sürme ya da suç işleme nedeniyle boşanma gibi boşanma nedenlerini de öne sürebilirler. Burada boşanma dilekçesinin hukuki anlamda kusursuz bir şekilde hazırlanması gerekir. Kusursuz şekilde hazırlanmış bir boşanma dilekçesi dava sürecinin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olacaktır.

Alkol ve Madde Bağımlılığı Nedeniyle Boşanmak Ne Zamana Kadar Sürer?

Alkol ve Madde Bağımlılığı sonucunda boşanmak isteyen kişilerin açacakları davanın türü, davanın açılacağı mahkemenin iş yükü, boşanma avukatı tutulup tutulmaması gibi etmenler boşanma davası süresini direk olarak etkilemektedir. Bu noktada dava, anlaşmalı boşanma şeklinde olması durumunda uzman bir boşanma avukatı ile 1 hafta ile 2 ay arasında sonlandırılabilir. Çekişmeli olması durumunda ise bireysel olarak açılacak davalar 5 6 sene sürebilmekte birlikte boşanma avukatı tutarak bu süreyi 1 yıldan daha aza çekmek mümkün olabilmektedir.
Alkol ve Madde Bağımlılığı Boşanma Sebebi, Alkol ve Madde Bağımlılığı Nedeniyle Nasıl Boşanılır?

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *