«
  1. Anasayfa
  2. Dilekçe Süresi

Dilekçe Süresi

Dilekçe bir kurumdan ya da kuruluştan verdiği hizmet ya da sattığı mal kapsamında herhangi bir istekte, arzuda, şikayette, talepte bulunmak amacını taşıyarak yazılan başvuru yazısıdır. Resmi dil kullanılarak yazılan dilekçeleri yazarken ya da cevaplarken bazı kurallara uymak gerekmektedir. Size yazılan bir dilekçenin veya sizin yazarak gönderdiğiniz dilekçenin bir cevaplama süresi bulunmaktadır. Hem siz, hem de karşı taraf dilekçe süresi kapsamında yanıt vermelisiniz. Aksi halde hangi  taraf cevaplama süresini geçirdiyse o kişi hakkında şikayet yapılabilir. Yazılan dilekçeye cevap verme süresi kurumlara ve dilekçe yazılan birimlere göre değişiklik gösterdiğinden dolayı birçok kişi gerçek zamanı bilmemektedir. Bu yüzden sizleri süreler hakkında bilgilendirmek ve aklınızdaki soru işaretlerini silmek istedik.

Dilekçeye Cevap Verilirken Uyulması Gereken Dilekçe Süresi Kaç Gündür?

Bir kuruma, kuruluşa ya da özel işyerine yazdığınız dilekçenize henüz cevap gelmediyse ve kaç günde cevap gelmesi gerektiği konusunda bilgi edinmek istiyorsanız mutlaka aşağıdaki maddelere göz atmanız gerekmektedir.

  • Devlet kurumlarından herhangi birine dilekçe yazdıysanız bu dilekçenize cevap ilgili kurum memuru tarafından verilmesi gerekmektedir. Dilekçenize cevap verilmesi için kamu memurunun yasal süresi normalde 30 gündür. Ancak kanun çerçevesinde düzenleme yaparak işlem henüz tamamlanmasa bile ilgili kamu memurunun size 15 gün içerisinde cevabını yazması gerekmektedir. Gerekli bilgilendirmeyi 15 günlük yasal süre zarfında yaptıktan sonra 30 gün dolana kadar da ilgili mecralara dilekçenizi bildirerek sonucunu sizlere göndermelidir.
  • Devlet memurları kendi kurumlarına herhangi bir ibrazda bulunmak adına dilekçe hazırladıkları zaman devlet kurumlarındaki ilgili mecralardaki üst yöneticiler ya da temsilcileri tarafından memurlara 60 gün içerisinde cevap verilmek zorundadır. 60 gün içerisinde yanıt alamayan memurlar yasal haklarını kullanmak için başvuruda bulunabilirler.
  • Özel sektörde herhangi bir işyerine ya da kuruma dilekçe yazdığınız zaman bu dilekçelerin cevaplanması için resmi süre 15 gündür. 15 gün dolduğu zaman ilgili devlet kurumları aracılığı ile özel sektörde hizmet sağlayan işyerine ihtar gönderebilirsiniz. Örneğin bir istifa dilekçesi yazdınız ve işten ayrılmak istenmesine rağmen hala dilekçeniz onaylanmadıysa bu durumda yasal haklarınızı kullanabilirsiniz.

Dilekçeye Cevap Süresi?

Dilekçe Yazarken Dilekçede Mutlaka Bulunması Gereken Öğeler

Dilekçe yazmaya karar verdikten sonra dilekçe metninizin içeriğini hazırlamanız gerekiyor. İçerikten sonra ise; dilekçede yer alacak öğeleri detaylı şekilde incelemeniz ve tüm öğelerin eksiksiz şekilde kullanılması gerekiyor. Öncelikle dilekçeyi nereye yazdığınızı ifade eden kurum, kuruluş ya da işyeri adı bulunmalı, kendi adınız, soyadınız iletişim bilgileriniz, adresiniz ve imzanız yer almalı. Ayrıca sol üst kısımda dilekçeyi hangi gün yazdıysanız o güne ait tarihi de içerisinde geçirmeniz gerekiyor. Tüm bu öğeleri eksiksiz şekilde yazmanızın ardından son kontrolleri yaparak dilekçenizi vermek istediğiniz kuruma ibraz edebilir ya da teslim edebilirsiniz. Sonrasında da yasal süreç zarfında cevabı bekleyebilirsiniz.