«
  1. Anasayfa
  2. Dilekçe Yazılışı

Dilekçe Yazılışı

Dilekçe Yazılışı

Resmi kurumlara yazılan şikayetler, dilekler ya da isteklerin bildirilmesi, özel kurumlara yapılan iş başvuruları, işten çıkış beyanları, okullara yapılan talepler daha fazla yazı türünün içerisinde yer aldığı yazılara dilekçe denmektedir. Dilekçe yazmak önceleri bu kadar fazla ön plana çıkmıyordu. Özellikle insan haklarının genişletilmesi, yasal düzenlemeler neticesinde ortaya çıkan imtiyazlar ve çalışanlara verilen güvenceler neticesinde vaat edilenlerin aksine gerçekleşen işleyişlerde bireyler ya da kurumlar arasında dilekçeler gönderilmektedir. Dilekçe göndermek isteyen kişilerin karşılaştıkları en büyük sorunların başında ise dilekçenin yazım kuralları yer almaktadır. Birçok kuralı olsa da alışıldığı zaman tek düzende yazılabilen dilekçelerin yazılışı noktasında bazı soru işaretleriniz varsa bu soru işaretlerini yazım kurallarını okuyarak kısa süre zarfında giderebilirsiniz.

Dilekçe Yazılışı için Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

  • Dilekçeyi el yazınızla ya da daktilo kullanarak yazabileceğiniz gibi son zamanlarda dilekçe yazmak için daha çok tercih edilen yöntem olan teknoloji ürünü bilgisayarlarınız aracılığı ile de yazabilirsiniz. Bilgisayarda yazmak isteyenler için Microsoft şirketi tarafından yapılan Word programını beyaz arka plan eşliğinde tercih edebilirsiniz. Daktilo kullanarak dilekçe yazmak her ne kadar tarihe karışmış gibi dursa da elle dilekçe yazımı hala devam etmektedir. Elle dilekçe yazmak isteyen kişiler beyaz renkte A boyutunda kağıt kullanmayı tercih etmelidir. Bu detay dilekçe için olmazsa olmaz kuralların başında yer almaktadır.
  • Dilekçe yazmak için kağıdınızı ya da bilgisayar ortamında arka planınızı hazırladıktan sonra yazı tipi ve kalem renklerine dikkat etmeniz gerekiyor. Bilgisayarda dilekçe yazacak kişiler Times New Roman 14 punto ve siyah renk özelliklerinin yanı sıra 1,5 satır aralığını tercih etmelidirler. El yazısı kullanarak dilekçe yazacak kişiler ise; siyah ya da mavi renkte tükenmez kalemin yanı sıra dolma kalem kullanabilirler. Bu özellikleri taşımayan kalemlerle dilekçe yazmamaya özen gösterin. Dilekçenizdeki özel isimler ve hitap edeceğiniz kurumun adı dışında hiçbir kelimenin tamamını büyük harflerle yazmayınız.

Dilekçe Nasıl Yazılır?
  • Dilekçeye başlanırken en başta dilekçenizi göndereceğinize kuruma seslenmeniz gerekiyor. Örneğin İŞKUR’a dilekçe yazacaksanız; Türkiye İş Kurumu’na şeklinde başlamanız doğru bir başlangıç olacaktır.
  • Tarih ibaresini dilekçenin sağ üstüne yazabileceğiniz gibi seslendiğiniz kurumun hemen sağ altına da yazabilirsiniz. Tarih yazarken gün, ay ve yıl şeklindeki sıralamaya dikkat ediniz.
  • Dilekçenizi yazarken Türkçe imla kurallarına uyunuz ve resmi bir dil kullanınız. Talebinizi ya da şikayetinizi en sade şekilde açıklayıcı cümlelerle anlatınız.
  • Dilekçe metninizi tamamladıktan sonra sağ alta sizin adınızı soyadınızı yazarak aynı hizada alta ise imzanızı atınız. Eğer bilgisayarda yazıyorsanız dilerseniz çıktı aldıktan sonra ıslak imza, isterseniz çıktı almadan önce elektronik imza atabilirsiniz.
  • Dilekçenin sol alt bölümüne ise adres ve telefon iletişim bilgilerinizi yazdıktan sonra dilekçenizi teslim edebilirsiniz.