Boşanma Dilekçesi Örneği, boşanma davası açacak kişinin boşanma işlemlerini başlatmak için gerekli belgelerin başında gelir. Boşanma davası açacak kişi, boşanmak için hazırladığı dilekçe ile birlikte yetkili Aile Mahkemesine başvurur. Bu yazının devamında boşanma dilekçesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli, nasıl yapılmalı, hangi kurumlara verilmeli ve prosedürleri nedir gibi detaylı şekilde anlatıyoruz. Aşağıda 4 çeşit boşanma dilekçe çeşidi betimlenmiştir.
- Aldatma nedeniyle boşanma dilekçesi
- Terk nedeniyle boşanma dilekçesi
- Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma dilekçesi
- Tek taraflı boşanma dilekçesi
BOŞANMA DİLEKÇESİ NASIL HAZIRLANMALI?
Öncelikle uyarmalıyız ki, boşanma dilekçesinin hazırlanması, hukuki alanda eğitim almış ve bu alan üzerinde çalışan biri tarafından yapılmalıdır. Boşanma sürecinin sağlığı ve kusursuzluğu açısından önemlidir. Bu açıdan bir boşanma avukatına başvurabilirsiniz.
BOŞANMA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ HAZIRLARKEN
Boşanma Dilekçesi Örneği hazırlayan kişi dilekçede, dava süreci içinde söz edilecek olan boşanma nedenleri, boşanma davası türü, boşanma sonrası istek ve taleplerini net bir şekilde belirtilmelidir. Boşanma davası türü az önce belirtmiş olduğum boşanma nedenleri ve boşanma sonrasında oluşacak istek ve taleplere göre de farklılık göstermektedir. Bundan ötürü boşanma dilekçesi; boşanma türüne göre özel hazırlanmalıdır.
Hukuki alt yapısı olmayan kişiler zaman zaman kalıp halinde hazırlanmış olan dilekçelerle başvuruyu gerçekleştirebiliyorlar ve bu da büyük bir hataya yol açıyor. Bu hata; bireyin nafaka, velayet, tazminat, mal paylaşımı gibi konuları riske sokmaktadır. Son bir uyarı olarak ise; internette bulmuş olduğunuz örnek boşanma dilekçesi örneği eğer ki kimin hazırladığı belli değilse, o dilekçeyi referans olarak almamanızdır.
ALDATMA NEDENİYLE BOŞANMA DİLEKÇESİNİN HAZIRLANMASI
Dilekçe içine yazdığınız ifadeleri aldatma hususu üzerinde yoğunlaştırmanız gereklidir. Ayrıca eğer varsa elinizde bulunan aldatmaya dair delillerden bahsetmeniz gerekli olur ve eğer yine mümkünse aldatma hususunun nasıl gerçekleştiği, ne zaman gerçekleştiği ve ne zaman öğrenildiği gibi bilgiler de eklenmelidir. Son olarak boşanma sonrası eşinden nafaka, tazminat gibi taleplerinizin olup olmadığını da eklemeniz gerekmektedir.
Aldatma nedeniyle boşanma davalarının açılması için aldatma hususu öğrenildiğinden 6 ay içerisinde boşanma istemiyle başvuru yapmaları gereklidir. Aldatma olayı üzerinden 5 yıl geçmiş olması durumunda ise dava açmak mümkün olmaz.
TERK NEDENİYLE BOŞANMA DİLEKÇESİ
Bu çeşit bir boşanma dilekçesinde ise dava açma gereklilikleri için ya eşin evi terk etmesi ya da eşin evden kovması, eşin ailesine yerleşmesi ya da eşin eve girmesinin engellenmesi gerekmektedir. Yine bu davanın açılması için öncelikle terk eyleminin gerçekleşmesinden sonra 4. ayda eşine ortak hayatı tekrar kurması yönünde ihtar göndermelidir. Bu ihtara eşin 2 ay içerisinde olumlu cevap vermemesi durumunda terk nedeniyle dava işlemleri yasal olarak başlayabilir. Bu çeşit boşanma davası dilekçesi hazırlanırken, boşanma dilekçesi sunacak olan kişi terkin nasıl gerçekleştiğini, terke ilişkin ihtar yapıp yapmadığı eşinin evi terk etmesinin sonuçlarını ve boşanmadan beklentilerini tek tek belirterek zengin bir boşanma dilekçesi hazırlamalıdır. Nafaka, tazminat, velayet gibi birçok hususu boşanmayı getiren olaylar üzerindeki haklılıklar sonuçlar.
ŞİDDETLİ GEÇİMSİZLİK NEDENİYLE BOŞANMA DİLEKÇESİ
Boşanma nedeni olarak şiddetli geçimsizlik; en geniş kapsamlı olan boşanmalardan biridir. Bu kavram hukuki adı evlilik birliğinin temelinden sarsılması olmaktadır. Medeni Kanunun 166. maddesi ortak hayatın kurulması taraflardan beklenmeyecek şekilde evlilik birliği sarsılmışsa boşanma davası açılabileceğine hükmeder. İşte bundan ötürü, bu tür bir dilekçe hazırlarken boşanma için hazırlanan dilekçe bu maddeye dayandırılmalıdır. Şiddetli geçimsizlik şunları kapsar:
- Eşin çocuklarla ilgilenmemesi
- Eşin madde ya da alkol bağımlısı olması
- Güven sarsıcı davranışlar
- Yalan, cinsel sorunlar
- Eşin ailesiyle anlaşamama, ilgisizlik, ev işlerini yapmama, çalışmama
gibi bir çok durumu kapsar. Boşanma dilekçesini hazırlarken de ortak yaşam kurulmasının imkansız olduğu vurgusu yapılmak suretiyle dilekçe zengin bir şekilde yazılmalıdır.
TEK TARAFLI BOŞANMA DİLEKÇESİ
Bu çeşit boşanma dilekçelerinde ise, eşlerden birisinin boşanmak istemesi durumunda, çekişmeli boşanma davası açılabilmesi için mahkemeye sunulacak dilekçedir. Bu çeşit bir dava zorlu bir süreç olmasından ötürü hukuki anlamda en ince detayına kadar dikkat edilmeli. Aksi takdirde olumsuz bir sonuç doğurma ihtimali ile karşı karşıya kalınabilir. Yanlış, eksik hazırlanması dava sürecinin uzaması veya reddi ile sonuçlanabilir.
Bir Cevap Yaz