«
  1. Anasayfa
  2. ANASAYFA
  3. Boş Çek Örneği

Boş Çek Örneği

Bos-cek-ornegi

Büyük işyeri sahipleri, firma sahipleri ya da ortakları özellikle bankada büyük oranda girdisi bulunan kişiler ve şirketler herhangi bir ödeme yapmaya karar verdikleri zaman çek yazarak parayı alması gereken kişiye teslim ederler. Çek genel itibari ile; borçlu ya da para hediyesi yapmak isteyen kişinin nakden, havale, EFT ya da posta yoluyla para göndermeyi tercih etmemesi durumunda çek senedine alacaklıya, hediye gönderilecek kişiye yollamak istediği tutarı yazarak bankaya verilen emre denir. Çeki ödeme yapacak kişi doldurduktan sonra ödemeyi alan kişi ya da onun vekiline çek verilir. Çek bozdurulmak istendiği zaman çekin üzerinde yazılı olan bankaya gidilerek çek verilir ve banka da size çekin üzerinde yazılı olan tutarı nakden teslim eder.

Boş Çek Örneği Nasıl Doldurulur?

  • Çek senedini doldurmadan önce çek senedinin genel yapısından söz etmemiz gerekiyor. Çekte belirtilen tutar hangi banka ya da şirketten çekilecekse senedin üzerinde bu kuruluşa ait bir logo bulunması gerekiyor. Aksi halde size verilen çek senedi geçersiz, sahte konumunda olabilir.
  • Çekin genel yapısı içerisinde en aşağıda ortalanmış halde bir barkod bulunmalıdır. Barkod elle değil; bilgisayarda yazılmış bulunmalıdır. Böylece senet boş çıktığında bu kodu ilgili mecralara ileterek araştırma yapmalarına destek olabilirsiniz.
  • Çekin orta sol bölgesinde yine bilgisayarda yazılmış şekilde paranın nereden çekilmesi isteniyorsa o kuruluşa ait kuruluş ismi, şube ismi, telefon numarası, adres, seri numarası ve vergi numarası gibi bilgiler bulunmalıdır.
  • Tüm bu bilgilerin kontrol edilmesinin ardından çek doldurmaya geçilebilir. Boş çek örneği doldurulurken en üst sol kısma kuruluşun bulunduğu il ve çekin verildiği tarih yazılır.
  • Onun altına ne kadar ödeme yapılacaksa tutar sayı ile başına ve sonuna kare kod koyularak kapatılır.
  • Çek senedinin metin kısmına geçildiğinde senet bozulmak istendiğinde kuruluşun kime ödeme yapacağına dair ad ve soyad bilgisi yer almalıdır. Sonrasında verilmesi gereken bir de harflerle arasında boşluk bırakmadan kuruşuna kadar eklenmelidir.
  • Hesap sahibinin adı hem bilgisayarla yazılı olmalı, hem de hesap sahibi kendi el yazısıyla yazmalıdır.

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *